Ett år av magiskt tänkande

Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion är en skildring av tankar, sorg, genomgång av händelseförlopp och reflektioner under ett års tid. Boken är personlig och handlar om Joan Didions första år som änka. Hennes make sedan fyrtio år tillbaka dör plötsligt och oväntat vid middagsbordet dagen före nyårsafton. Joan tillkallar ambulans och när maken anländer till sjukhuset dödförklaras han, eller som det kommer att stå i makens journal, DOA, dead on arrival. Den dagen maken dör har han och Joan tidigare på dagen varit och hälsat på deras dotter som är inlagd på sjukhus och som är allvarligt sjuk och ligger i koma. Joans make dör och dottern är okontaktbar. Hur klarar sig en människa sig genom detta? Joan vänder sig till litteraturen och försöker att både få svar på hur hennes make dog, hur en människa reagerar i sorg, hur man bearbetar sin sorg och framförallt letar Joan efter fakta och är hela tiden påläst om sin dotters sjukdom. Dottern kommer ur sitt koma, men tyvärr varar inte glädjen länge över dotterns tillfrisknande. Dottern som heter Quintana blir sjuk igen och tvingas genomgå en svår operation och Joan är vid hennes sida hela tiden. Vid ett tillfälle när dottern är väldigt sjuk och läkarna föreslår ett ingrepp känner Joan att hon måste rådfråga sin döde make vilket hon också gör, säger orden högt för sig själv men får så klart inget svar. Joan fortsätter att läsa mycket om sorg och vid ett tillfälle skriver hon att ”Fram till nu har jag bara kunnat känna sorg, inte sörja”. Under hennes första år som änka följer Joan fjolårets kalender och minns vad de gjorde den dagen förra året när mannen levde. Det blir märkligt när hon inser att det är nu över ett år sedan hennes make dog och när hon tänker tillbaka ett år i tiden är det en dag som hennes make aldrig upplevde. Dottern tillfrisknar så småningom och kan vara med hemma vid julfirandet och på nyårsafton slutar boken.

Efter att ha läst Ett år av magiskt tänkande känns det som att jag lärt känna Joan Didion en aning och jag vill väldigt gärna fortsätta att läsa fler böcker från henne. Den mest aktuella bok som Joan skrivit är Blå Skymning och handlar om dotterns alltför tidiga död, endast 39 år. Jag tror dock jag väntar med Blå skymning och väljer kanske istället Lagt kort eller Kalifornien; min historia.

 

4 tankar på “Ett år av magiskt tänkande

  1. Vilken fint skriven recension. Väldigt sällan läser jag böcker som är så starkt självbiografiska. Men det lockar mig när du skriver att man faktiskt lär känna en person och vill veta mer om hur det går.

  2. Pingback: Summering av mitt första bloggår | bokmal73

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s