Kalifornien – Min Historia av Joan Didion

Kalifornien – Min Historia av Joan Didion var lite annorlunda mot vad jag trodde. Joan Didion växte upp i Kalifornien och denna bok handlar delvis om hennes förfäder, en del av hennes uppväxt men också om Kalifornien som stat. Det är väldigt intressant att läsa om guldgrävarna som tog sig till Kalifornien och skulle söka lyckan. De färdades med häst och vagn och till fots. Förhållandena var svåra och förmodligen obegripliga för oss i moderna samhället att sätta sig in i. Boken betar av många årtal och här känner jag att jag inte kan lägga varken alla eller hälften på minnet. Boken berör bland annat skolan och fängelserna och vid ett tillfälle i boken när Joan Didion reflekterar över detta skriver hon:

                      ”Och 1995 lade Kalifornien ut större summor på fängelserna än på universiteten, på de tio universitet som ingår i University of California och de tjugofyra som tillhör California State University”.

Visst tål det att reflekteras över. Joan Didion skriver också om sina föräldrar, sin bror och sin egen familj. Jag hade dock trott att boken skulle handla mer om Joans uppväxt och hennes familj, som den ju så klart gör, men den handlar mer om hur samhället i Kalifornien har utvecklats och förändrats.

Jag kommer absolut att läsa mer Didion framöver.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s