Min bokhylla A-Ö; Titlar på G

Det var längesedan som jag visade er vad som står i min bokhylla, så det är dags för en liten visning idag tycker jag. Jag har hunnit till bokstaven G, och här kommer fyra titlar på just bokstaven G. Håll till godo!

 

Gräset sjunger av Doris Lessing. Doris Lessing fick nobelpriset i litteratur år 2007 och jag köpte och läste Gräset sjunger ungefär ett år senare. Boken kom ut 1950 för första gången och att läsa den 58 år senare var ganska märkligt. Boken handlar om Mary som bor i Sydrhodesia som flyttar från staden och blir farmarhustru. En deprimerad sådan. På farmen finns det tjänare och när vita Mary och svarta tjänaren Moses upptäcker att det finns en attraktion mellan dem förstår de samtidigt att de har gått över gränsen för vad som är tillåtet, vita och svarat emellan. Jag tycker att boken är väldigt bra men kan inte förstå hur illa de vita människorna behandlade de svarta, och att ingen bara slog näven i bordet och sa rent ut att vi är ju alla lika!

Glasfåglarna av Elsie Johansson. Denna bok har jag omnämnt tidigare här på bloggen, och Glasfåglarna är första delen i trilogin om Nancy och hennes uppväxt i arbetarklassfamiljen på 1930-talet och framåt. Boken är också en bra ”historielektion” över hur det var i Sverige under denna tid. Nancy är 13 år när boken börjar och hon har många funderingar som rör hennes egen familj som inte alltid är så lätta att få svar på.

Grand Final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Denna bok kom förra året och har lästs och hyllats av många. Själv hade jag lite svårt att komma in i den, men efter ett tag hänger jag med. Kort och gott handlar boken om Lillemor Troj och Babba Andersson och de båda kvinnorna drar inte riktigt jämt men är beroende av varandra. Lillemor Troj är en välkänd författare, en sådan som Babba Andersson aldrig blivit, men det är kanske dags att ändra på det.

Gustavs Grabb av Leif GW Persson. Detta är en självbiografisk bok och här är ett stycke från min recension om boken tidigare i år: I boken skildrar Leif GW Persson sin skoltid i de olika skolorna och att det inte alltid var så lätt att vara arbetarbarn i en finare skola, som han fick möjlighet att gå i. Boken skildrar familjeliv både i barndomen och i vuxenlivet. Leif GW Perssons familjeliv i vuxen ålder kan av läsaren upplevas som aningen ”bristfälligt”, och när jag läser boken förundras jag över att Leif GW Persson inte tar sin far som förebild och är en lika närvarande pappa åt sina barn. I boken gör Leif GW Persson ingen hemlighet av att han levt ett ohälsosamt liv och att detta fått konsekvenser. Vid några sjukhusvistelser väljer han att skriva ut sig själv från sjukhuset. Flera kapitel mot slutet av boken avhandlar den sk Geijeraffären. Då detta inträffade 1977 var jag bara fyra år vid den tidpunkten och aldrig fäst någon vikt vid att förstå vad Geijeraffären egentligen handlade om, så dessa kapitel var väldigt informativa för mig. Nu när jag känner till vad Geijeraffären handlade om och ska också läsa GW Perssons första roman ”Grisfesten” som just handlar om en justitieminister som inte har rent mjöl i påsen. Vi har faktiskt ”Grisfesten” här hemma, men den för tillfället utlånad till en släkting. “Gustavs Grabb” är absolut en läsvärd bok som har humor, värme, en del ”torroliga skämt, sorg och smärta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s