Little Bee – en bladvändare

Little Bee av Chris Cleave är en bok som direkt hamnar på listan över en av de9173374822 bästa jag läst på länge. Little Bee är en flicka som kommer från Nigeria, och tar sig till England och där hamnar hon på en flyktingförläggning. Little Bee har inte på något sätt begått något brott men behandlas av personalen på flyktingförläggningen som icke önskvärd, ja nästan som pesten. känslan av att vara icke önskvärd är Little Bee van vid och det har hon lätt sig att leva med. När Little Bee lämnar flyktingförläggningen söker hon upp den enda person i England som hon har kontaktuppgifter till i form av ett upphittat körkort i Nigeria. När Little Bee tar kontakt med Andrew som är ägare av det upphittade körkortet så börjar en annan historia. Vi får följa Little Bees nya liv i England och det liv hon levde i Nigeria.

Romanen är en riktigt bladvändare och spänningen finns igenom hela boken. Boken ger all anledning till reflektion över hur samhället behandlar flyktingar och om flyktingarna  någonsin ges tillfälle att berätta hela sin historia för en lyssnande person innan någon bestämmer att de inte får stanna i landet som de haft hopp om att få stanna i.

5 tankar på “Little Bee – en bladvändare

  1. Fick tips om den här av en kollega och reserverade direkt på biblioteket, kommer hem och läser baksidan och inser att jag redan har läst den 😛 Ibland läser man nog lite för många böcker! 😉

  2. Little Bee och många andra människor på flykt behandlas, precis som du skriver, som om de begått ett brott, när det enda de vill är att få en framtid. Min önskan är att den enskilda människa själv får välja vilket land hen vill bo i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s