Historien som saga

Idag är det Barnbokslördag hos bloggen  bakbokmat med anledning av den internationella barnboksdagen den 2:a april.

Böcker till barn är viktigt och det finns en uppsjö att välja mellan. Precis som vi vuxna så hittar barnen sina favoriter och deras favoriter är inte alltid de böcker som vi vuxna skulle välja åt dem.

9172215798I vårt hus är femåringen mycket intresserad av Vasa-skeppet, och om hur det sjönk och varför det sjönk. Jag hade inte en tanke på att läsa en sagobok om Vasa-skeppet för min pojke, men så fick han tag på en Sagan om Vasa av Bertil Almqvist, och den boken fick min man av sin mormor 1978, och boken är från 1965 ( så det är ett skört exemplar vi har).

Hursomhelst, vi började läsa boken, hoppade över några meningar, och läste boken kväll efter kväll. Boken är verkligen skriven för barn och fint illustrerad. Vasa-skeppet var inte så sjödugligt och tålde inte den starka vinden som rådde dagen då det sjösattes den 10 augusti 1628. I boken beskriver författaren att det var en molngubbe som låg och lurpassade och blåste så att Vasa sjönk. Vår femåring är så klart väldigt arg på molngubben och kan liksom inte föreställa sig att det var den vanliga vinden som blåste omkull Vasa, utan tror verkligen att en gubbe uppe i molnet blåste omkull Vasa. Det finns även bilder i boken när Vasa ligger på botten och då är hon illustrerad med sorgsna ögon, och att Vasa blir jätteglad och får glada ögon när hon kommer upp till ytan den 20 augusti 1959.

Båda barnen har verkligen tagit till sig historien om Vasa-skeppet, och det är alltid bra när man kan förena nytta med nöje;läsa saga och lära sig någonting.

9129658772Vi har ytterligare en sagobok om Vasa-skeppet i huset och den heter Vasa-grisen av Björn Bergenholtz. Boken är relativt ny och kom ut 2000. Handlar om grisen Lindblom som hämtades från en gård och skulle bli middagsmat ombord på Vasa-skeppet. När Lindblom insåg vad som väntade honom och att han var ”fången” på en båt, då fick han gömma sig bäst han kunde. Och precis som i förra boken, var molngubben framme, men denna gång beskriven som en vindstöt, och resan var över för Vasa-skeppet. Men hur gick det för Lindblom då?

Jag kan verkligen rekommendera båda böckerna som är skickligt berättade  och fint illustrerade.

Kolla nu in hos bakbokmat och få fler barnbokstips!

Annons

4 tankar på “Historien som saga

  1. Vasa är beroendeframkallande hos femåringar ;). Efter besöket på Vasamuseet i somras var min femåring helt och hållet insnöad på detta skepp och lyckades också få med sig hela dagis i denna vurm vilket bla resutlerade att de byggde en vasamodell, var på museet samt lånade en sjömanskista därifrån som de jobbade vidare med. Vi har inte läst de böckerna du nämner här men jag har hört mycket gott om dem. Över lag är vissa av dessa historieböcker manna för faktaslukande barn. Kan varmt rekommendera Barnens svenska historia som också har slukats av min femåring. Finns att få tag på på antikvariat.
    Glad Påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s