Fortfarande Alice

Fortfarande Alice av Lisa Genova vann jag från Malins bokblogg förra veckan och 9174291602läste ut boken under helgen. Fortfarande Alice gick inte att lägga ifrån sig, den var otroligt gripande.

Vad handlade boken om? Boken handlade om Alice som är femtio år och som är professor vid Harvard liksom hennes man. Alice har arbetat och undervisat vid Harvard omkring tjugofem år och har alltid haft ett gott rykte och fått bra feedback från sina studenter. Alice deltar också i många konferenser världen över. Alice och hennes man har tre barn som alla är vuxna och varav de två äldsta har skaffat sig en universitetsutbildning, men inte yngsta dottern som heller satsar på skådespelaryrket. Plötsligt börjar Alice att glömma bort småsaker, var hon lagt saker, vad hennes anteckningar i kalendern betyder och värst av allt, hon blir desorienterad i kvarteren där hon bor. Att bli desorienterad i hennes välkända miljö oroar henne mycket och hon kontaktar sin läkare utan att berätta det för övriga familjen. Diverse tester och undersökningar ger den fasansfulla diagnosen Alzheimers. Alice har svårt att ta det till sig men kan inte heller låta familjen vara ovetandes om hennes diagnos. Alla blir förfärade och nu börjar även ett dilemma för att ta reda på om någon av hennes barn kommer att få Alzheimers.

Vad tyckte jag om boken? Bok är väldigt välskriven och vi får följa Alice kamp från aktad och respekterad Harvardprofessor som sliter och kämpar med att komma ihåg vardagsbestyren medans Alzheimerssjukdomen långsamt gör så att enkla vardagssaker blir svåra och ibland omöjliga. Denna bok tycker jag passar bra som del av kurslitteratur på sjukvårdsutbildningar ( om den inte redan används) och för anhöriga som och andra som lever nära en person med Alzheimers. Jag skulle också säga att Fortfarande Alice är faktiskt en allmänbildande bok där vi får lära oss hur livet drastiskt kan förändras. Ibland när jag lästa boken ( beroende på hur Alice Alzheimers fortskred) funderade jag på om sjukdomen är värst för den som är drabbad eller för omgivningen. I boken får vi också följa familjens sammanhållning och hur de resonerar kring såväl känslomässiga som realistiska beslut.

Jag kan varmt rekommendera Fortfarande Alice.

 

Annons

5 tankar på “Fortfarande Alice

 1. Vad roligt att du redan har läst den! 🙂

  Jag har för mig att jag läst någon som läste boken just pga sitt yrke/utbildning, för att få bättre förståelse. Kommer dock inte ihåg var/vem jag läste det…

  Den visar väldigt väl hur utsatt man blir och hur starkt det påverkar hela familjen. Det är hemskt att det kan drabba vem som helst, särskilt i så ung ålder också. Det är precis som du säger – för vem är det värst? Den drabbade eller familjen?

  Det är en riktigt bra bok! Jag kan rekommendera hennes andra bok Sarahs andra halva också. Hon har även en tredje bok som jag dock inte läst än, men den står på att-läsa-listan.

  • Ja, det var verkligen en mycket bra bok och jag ska definitivt läsa hennes andra bok, Sarahs andra halva, har kollat in den i bokhandeln, tack för tipset.

 2. Åh har läst den andra av Genova som blivit utgiven på svenska. Den här har jag i bokhyllan och vill läsa snaaart! 😉

  SV: Hehe, tror de bytte idag:)

 3. Pingback: Lisa skriver om Alice och Sarah | bokmal73

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s