Señor Peregrino av Cecilia Samartin

Jamilet växer upp i Mexico med sin mamma, mormor och sin vilda moster Carmen. Någon pappa har Jamilet aldrig haft och hon får genom åren höra flera historier om honom, vem han var och historierna slutar alltid med att han är död. När Jamilet föddes, föddes hon med ett jättelikt födelsemärke på ryggen. I hennes hembygd fanns inte kunskapen om att det var ett vanligt födelsemärke utan när barnmorskan fick se märket sa hon;

 ”Jag har sett många födelsemärken i mina dar, födelsemärken av alla slag och i alla tänkbara färger, men aldrig som det här. Det är som om djävulen själv har lagt sin hand på barnet.”

Detta fick så klart konsekvenser för Jamilet, för barnmorskan spred detta omkring sig i byn. När Jamilet skulle börja skolan kände hon blickar från de andra barnen som viskade och tasslade om Jamilet och hennes hemska märke. En dag övergick viskningarna i våld och klasskamraterna kastar sten på Jamilet. När hon vaknar upp hemma i sängen och möter sin mammas blick frågar hon varför klasskamraterna kastade sten på henne. Då berättar mamma Lorena för henne att hon fötts med ett märke på ryggen, ett märke som hon fram tills hon började skolan var ovetandes om och det var på grund av detta märke som kamraterna kastade sten på henne. De trodde att hon bar på ett djävulsmärke, de hade ju hört de vuxna prata om det. Från den dagen får Jamilet inte gå till skolan mer och lär sig heller inte läsa. Mamman tar arbete hos en amerikansk familj och Jamilet får följa med. Jamilet trivs och hon blir  kompis med familjens dotter och snart kan hon prata engleska. Men fortfarande inte läsa. En dag berättar Jamilet sin hemlighet för familjens dotter Mary och ber henne att inte berätta det för sina föräldrar. Mary håller inte tyst och det dröjer inte länge förrens familjen har ordnat med så att Jamilet och hennes mamma får träffa en läkare. Läkaren säger att om de hade kommit när Jamilet var nyfödd eller väldigt liten hade han kunnat hjälpa henne, men tyvärr så kan han inte göra något åt födelsemärket nu. Det är för riskabelt. Åren går och Lorena blir sjuk och måste ligga till sängs. Vid det här laget har moster Carmen tagit sitt pick och pack och lämnat huset och söker lyckan i Amerika istället. Jamilet arbetar hemma och hennes sjuka mamma ligger till sängs och en morgon är modern död. Moderns död blir Jamilets chans till en förändring i livet och hon  säger hejdå till sin mormor och beger sig mot Amerika. Det är en strapatsrik resa för henne men hon lyckas ta sig över floden och hittar till slut moster Carmen. Det är inte så lätt att ta sig fram när man inte kan läsa. Hos moster Carmen börjar ett annat liv, ett liv som Jamilet aldrig visste att det fanns. Jamilet får arbete och nu börjar en konstig historia i Jamilets liv. Mentalsjukhuset, syster B och patienten på femte våningen, Señor Peregrino. Eddie får vi inte glömma, ynglingen som bor tvärs emot Carmen och Jamilet. Det är svårt att bevara hemiligheter i tid och evighet och ännu så länge är det bara Carmen som vet om Jamilets födelsemärke. Eddie undrar varför hon alltid har långärmade tröjor med polokrage. Ett linne med axelband skulle klä Jamilet tycker han. Vad tycker Jamilet? Och vad tror Jamilet om historien som Señor Peregrino delar med sig till henne. Hur hög är sanningshalten. Varför har de andra vårdarna inte stannat kvar hos Señor Peregrino? Kanske syster B har svaret.

”Señor Peregrino” är en varm roman med tron på det goda. Dock tycker jag att boken går för snabbt fram i början. På bara 37 sidor hinner Jamilet födas, börja skolan, tonårstid och modern avlider. Trots sin snabba frammarch i början av boken skulle jag vilja säga; läs den, njut av den och dela gärna med dig av dina tankar kring boken. ”Señor Peregrino” ges ut av förlaget Bazar.

Cecila Samartin har även gett ut romanerna ”Drömhjärta” och ”Salvadoreña” som jag kommer att lägga till mina ”vill-läsa-lista” .

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s